maanantai 19. marraskuuta 2012

Puutarhahommia

J:n synnyttyä alkoi kummallisesti tulemaan jätettä nopeampaan tahtiin vaikka kestovaippoja käytetäänkin. Ja ehkä ruokavalion kasvispainotteisemmaksi muuttamisellakin oli osansa jätemäärän kasvuun. Asialle täytyi tehdä jotain, koska yritän elää edes jotenkin ekologisesti, joten kävin hakemassa kompostorin, ( josta olin jo jonkin aikaa haaveillut) sellaisen joka toimii ympäri vuoden.
Aerobin 200 lämpökompostori oli hinnaltaan mun kukkarolle sopiva ja kunhan saan sen ensin käyntiin ( voi olla hiukan hankalaa näin myöhäisessä vaiheessa) niin se maksaa itsensä takaisin viimeistään parissa vuodessa kun voidaan pidentää roskiksen tyhjäysväliä taas kuuteen viikkoon nykyisen neljän sijaan.
Nyt vasta huomaa kuinka paljon meillä tulee biojätettä kun eritellään ne. Ja tuloksena on kuitenkin maanparannusainetta kukkapenkkiin. Oikeeseen roskikseen menevien pussien määrä väheni aika paljon ja mun kukat tykkää, toivottavasti.
Mutta vielä tuosta Aerobinista, mietin ensin Biolanin tai L&T:n lämpökompostoria, mutta niiden hinnat olivat aika suolaisia (nimikö siinä maksaa...)ja toisaalta Aerobin on saanut aika hyvät arvostelut :)
Tässä netistä kopsattua:

Uusi vallankumouksellinen lämpökompostori ympärivuotiseen kotitalous- ja puutarhajätteen kompostointiin (tilavuus huikeat 400 l).

Aerobinissa on patentoitu kompostointikeuhko, joka pitää huolen siitä, että kompostoitava massa saa riittävästi ilmaa. Lisäksi kompostorissa on tankki (15litraa), joka kerää kompostoitavasta massasta ylimääräisen nesteen käytettäväksi lannoitteena.

Aerobin-lämpökompostoria on testattu australialaisessa yliopistotutki muksessa. Kompostorin toimivuutta testattiin myös pakkasella. Testeissä Aerobin sai erityisen hyvät arvosanat:

•Kompostoitumisnopeudessa

•Valmiin kompostin laadussa

•Nestekontrollissa (kompostimassa ei kärsinyt liikamärkyydestä


Nyt sitten vain odotellaan ja toivotaan että tää vehje käynnistyy viimeistään kevään korvilla :)

Ei kommentteja: