keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Kalajuttuja

Kalastelu on ihan mukavaa ajanvietettä, kunhan tulee kalaa. Meillä kalastelu on lähinnä juuri ajanvietettä, useimiten ei siis saatuja kaloja pidetä vaan ne päästetään takaisin veteen. Mitäpä nitä suotta tappamaan, jos ei aio ruoaksi valmistaa. Ei sillä etteikö kala olisi hyvää.
Valitettavasti minua ei ole kovin pitkällä pinnalla ja kärsivällisyydellä siunattu, joten olen ollut monta kertaa lähellä heittää virvelin kalojen seuraksi meren pohjaan kun ei tule yhtään nykäisyäkään. Vielä en ole sitä tehnyt.

 Oikeiden kalojen sijaan erään kerran sainkin napsittua muutaman kuvan pikkukalaparvesta joka pyöri venelaiturin kupeessa. Kerrankin sattui olemaan aikaa tiirailla laiturilta mereen kun pienemmän veneemme moottori sattui hajoamaan yllättäen ennen kuin edes päästiin lähtemään minnekkään. Onneksi meni siinä vaiheessa eikä sitten keskellä merta. Olisi ainakin ollut kuntoilua kerrakseen kun olisi yritetty soutaa takaisin laituriin.


Kuten jo sanoin, pidän kalasta ja monesti lautaselta löytyykin siikaa, usein itse kalastettua tai vähintään kalasatamasta haettua. En ole mikään mestari valmistamaan sitä, mutta totesin että siitä saa hyvää kun paistaa fileet pikaisesti sitruunavoissa, viereen keitettyjä perunoita ja suppilovahveromuhennosta. Nams!

Sitruunavoihin kannattaa käyttää kirkastettua voita, ja sitruunan voi puristaa suoraan pannulle. Jo ei pidä sitruunasta, lime ajaa saman asian. Kalaa kannattaa pitää ihan pieni hetki lihapuoli pannua vasten ja kääntää sitten nahka alaspäin ja antaa kypsyä.
Suppilovahveromuhennokseen tarvitsee 3-4 dl suppilovahveroita, 1 sipuli, n. 3 rkl voita, 3 rkl vehnäjauhoja ja 2 dl kermaa ja kasvisliemikuutio, Kannattaa käyttää aitoja aineita, tarkoitan voita ja kermaa, maistuu paljon paremmalle :D
Pilko sienet ja sipuli ja kuullota kuumalla pannulla voin kanssa. Lisää hetken päästä vehnäjauhot ja turvota niitä hetki vielä pannulla ja lisää sitten kerma ja kasvisliemikuutio. Maustaa voi vielä hitusella musta- tai valkopippuria.Muhennokseen voi myös lisätä maustettua tuorejuustoa jos haluaa hieman eri makua mukaan.

Ja tietysti sieniä voi vaihdella, korvasienistä ja kanttarelleistakin tulee herkkumuhennos. Täytyy vain muistaa korvasienien kanssa oikea käsittely.

1 kommentti:

Ninnu kirjoitti...

Oi vitsi, alko virvelini tuolla kaapissa polttelemaan tämän jutun jälkeen kun en oo talvella innokkaimpia pilkkijöitä :D Mut nyt ois jo kiva päästä heittelee virveliä! Ja hyvä ettet sie oo sitä virveliäs nakannu kalojen seuraks, voit vielä joskus tarvita sitä täälläkin päin! Ja tosiaan kala on hyvää,kyllä kalastajan tyttö tietää ;) JOskus syöty kai niin paljon että meinas suomut kasvaa :D Ite voisin muuten koklaa ohjetta mut jätän ton sieni muhennoksen pois. Lohi on mun lemppari kala,kuhan lisäksi.

Toivottavasti saatta moottorin kuntoon ja reissun päälle taas.