keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Kestovaippailua ja kantoliinailua

Innostuin sitten kunnolla kantoliinailusta ja sen kautta kestovaippailusta. Yritän ajatella ekologisesti ja ympäristöä säästävästi, joten ajatus lähti ehkä alunperin siitä sitten.
Haluan vauvalla olevan mahdollisimman hyvä ja turvallinen olla (ja luulen vahvasti etten halua aarrettani paljoa sylistäni edes pois laskea) ja aloin lueskella tietoa vähän sieltä ja täältä. Tottakai pieni viihtyy varmaan parhaiten sylissä, mutta en halua itse olla aivan toimintakyvytön, kädet sidottuna vauvan kantamiseen, joten aloin selvitellä muita "kantomahdollisuuksia", ja kuvaan astuikin kantoliinat, jotka tuntuivat sitä fiksummalta mitä enemmän tietoa hankin. Vauva on lähellä missä sen on turvallinen olo, kädet saa vapaaksi ja jos vauvelilla sattuisikin olemaan koliikkia tai muuta vastaavaa, liinassa olo helpottaa, kun vauva liikkuu äidin liikkeiden mukana. Liinailu on ergonomisempaa sekä vauvalle että kantajalle kuin rintareppu ja aivan ylikätevä liikuttelutapa varsinkin kun mennään mökille, joka ei ole helpoimman kulkureitin päässä.Möksä sijaitsee siis Merenkurkun ulkosaaristossa. Sinne ei paljoa vaunuja lykitä tai turvaistuinta kanneta, kun veneessä ollaan tai kallioilla/metsässä liikutaan. Infoa haeskellessa törmäsin vahingossa Minni Niemelän kirjaan Kantoliina ja kestovaippa, jossa asiaa oli selvitelty perinpohjaisesti. Voin suositella sitä lämpimästi. Infoa löytyy myös kantoliinakanavan nettisivuilta.Liinoja on niin montaa erilaista, joten voi viedä aikaa löytää omanlainen.

Tämän seurauksena pitihän se ensimmäinen oma kantoliinakin ostaa. Uutena en halunnut periaatteen vuoksi sitä hankkia, koska ihan  peruskantoliinatkin maksavat uutena hunajaa, ja esimerkiksi huuto.netistä saa huomattavasti halvemmalla aivan yhtä hyviä. Riippuu mitä on valmis maksamaan. Ja toisekseen, entäs sitten jos beibi ei viihdykkään liinassa? Kun kaikki vauvat kuulemma eivät niin tee. Ei harmita niin paljoa, kuin jos olisi ostanut uuden kalliin liinan :)
Baby Bundler trikoinen kantoliina
Sidontojen teko vaatii hieman viitseliäisyyttä ja opettelua, mutta eiköhän siihenkin aikaa riitä :)
Jos vauveli sitten viihtyykin liinassa, saan ostella niitä enemmänkin :) Hmm...isille ehkä helpompi rengasliina...Haaveilut vielä sivuun kunnes pikkuinen käyttäjä kertoo mielipiteensä.

Ekologisen ajattelun kannalta innostuin kestovaipoista joista Niemelä myös kirjoitteli. Laskeskelin, että kertakäyttövaippoihin menee vuodessa, riippuen kulutuksesta, monta sataa euroa ja voi luoja sitä jätemäärä minkä jo pelkästään yhden lapsen vaippakulutus jättää jälkeensä!! Ei käy minun ajatus- ja arvomaailmaan, eikä onneksi toinen puoliskokaan innostu ajatuksesta, että jätemäärä kasvaa, sen mukana jätemaksut ja kertisvaippojen käyttö tuntuu samalta kuin heittäisit rahaa roskiin. Kertiksen voit käyttää vain sen kerran ja sitten roskiin. Ei ole järkeä. Joten se on sitten sekä minulla, että isillä vaippojen taittelun ja käytön opettelu edessä. Alkuun voi käydä hassusti, tulee pissit tai kakat läpi, mutta niin voi käydä myös kertisten kanssa. Mutta ei se mitään, opetellaan. Vaivaa tulee pesurumban pyörittämisestä ja vaippojen viikkailusta, mutta pyykkiä pestään muutenkin. Onneksi pyykkäys ei ole suurin inhokkini kotitöissä :)
Kestojen hyödyksi voi laskea myös sen, että vaihtoväli on lyhyempi, jolloin vauva saa nauttia ilmakylvyistä useammin ja todistetusti kestoilla pidetyt lapset ovat oppineet kuivaksi nopeammin, eivätkä kärsi vaippaihottumista sun muista kertisten aiheuttamista yliherkkyyksistä. Ja kestot ovat mukavamman näköisiäkin, vai kuinka :)

Ihania retro vaippakuoria

Taskuvaippoja ja kuoria
Harsovaippoja

Popolinin all in one vaipat ja villahousut jotka toimivat kosteussulkuna

Natural Babyn all in one-vaipat, ainoat jotka olen uutena ostanut

Rahallisesti ajatellen, onhan kestovaipoilla hintaa, mutta ne maksavat itsensä nopeasti takaisin, ja kun niitä ei enää tarvitse, ne voi myydä eteenpäin. Itse olen ostanut vain kaksi all in one-vaippaa uutena(mistä tämä kaikki lähti), kaikki loput käytettynä huuto.netistä, findit.fi:stä ja facebookin nettikirpparilta. Ekologista ja kätevää. Huomattavasti edullisempaa ja ei tue nykyistä kulutusyhteiskunnan ajatusta. Kierrätys kunniaan :)
Jos vielä sattuu olemaan kätevä käsistään, voi vaippoja ja villahousuja tehdä itse. Tämän kunnian olen hivuttanut anoppikokelaalle ja omalle äidille :) Paljon erilaisia ohjeita ja tietoa löysin kestovaippainfon ja kestovaippayhdistyksen sivuilta.

1 kommentti:

Ninnu kirjoitti...

Ihania vaippoja oot löytäny ja kokeilemalla opettelemallahan ne vauvalle parhaimmat kankaat ja kestot löytyy :)