lauantai 17. maaliskuuta 2012

Erilainen aamu

Kokeilin eka kerran kotioloissa aamiaissämpylöitä. Siis tein taikinan ja pyörittelin sen sämpylöiksi pellille illalla ja pellin laitoin yöksi jääkaappiin. Aamulla vain uuni päälle, sämpylät uuniin ja vajaa 15 minuuttia niin aamiaispöydässä oli kuumia säpylöitä. Luksusta :)
Työpaikalla paistetaan joka aamu itse tehdyt sämpylät ja muut leivät asiakkaille, mutta kotona se on harvinaisempaa, mutta tämä olikin vähän special case. Murulla on nimittäin huomenna synttärit ja halusin vähän hemmotella häntä tänä aamuna. Illalla kun täytyy mennä murun veljen 30-vuotis juhliin, joten sitten ei paljoa sämpylätaikinoita pyöritellä.
Mutta korvattiin sitten se tänä aamuna. Tein pöytään myös mansikka-banaani-appelsiinismoothietakin ja kananmuniakin oli :)
Tähän täytyy todeta, että meidän molempien normiaamiainen on melkein poikkeuksetta, jugurttia, mysliä, marjoja ja ehkä banaania jugurtin seassa. Plus kahvia tai teetä. Eli aikas simppeli. Nyt olikin sitten ihana istua pöydän ääreen ja syödä rauhassa ja yhtä aikaa.
Parhautta <3


 Samalla piti vähän leikkiä kuvankäsittelyohjelmalla :)
Mutta ohje millä tein sämpylät:

12 kpl sopivan kokoisia sämpylöitä:

Ohjeessa sanottiin, että 25g hiivaa, mutta laitoin 40g, koska kaapissa ollut hiivapala oli ehtinyt vähän kuivahtaa, joten pelasin varman päälle :)
Reilu rkl hunajaa, siirappia tai sokeria. Minä laitoin hunajaa.
1 tl suolaa (maun mukaan)
2 rkl sulatettua voita tai öljyä
3dl kylmää vettä
n. 8 dl jauhoja

Tee illalla:
Sekoita hiiva ja siirappi, hunaja tai sokeri kylmään veteen kunnes ovat liuenneet.
Lisää rasva ja jauhot ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
Kaikkia jauhoja ei kannata laittaa kerralla, itsellä taisi jauhomäärä jäädä vähän vajaaseen 8 desiin, koska taikina tuntui ihan hyvälle ilman enempiä lisäyksiä.
Rullaa taikina tangoksi ja jaa 12:sta palaan, pyöritä pulliksi pellille, peitä liinalla ja pelti yöksi jääkaappiin. Aamuun mennessä sämpylät ovat nousseet sopivasti :)

Aamulla:
Laita uuni päälle, n. 200 astetta.
Ota sämpylät jääkaapista ja anna lämmetä pöydällä sen aikaa kun uuni kuumenee.
Tyrkkää leivät uuniin, paista n. 10-15 minuuttia, kunnes ovat kauniin ruskeita päältä ja alta.
Keitä kahvi tai tee, laita leipien avecit pöytään ja nauti :)
 Hyviä sämpylöitä sain ainakin minä aikaan, ja muru oli tyytyväinen :)

P.s.
Lisäsin taikinaan hiukan venhnäleseitä ja voihan sinne laittaa mitä haluaa, porkkanaraastetta, yrttejä juustoa, siemeniä, jne. 

Ei kommentteja: